Sosyal Medyada Rakip Analizi Nasıl Yapılır?
Sosyal Medyada Rakip Analizi Nasıl Yapılır? Sosyal medya platformu üzerinde rakip analizi yapabilmek için öncelikle hesabın ne kadar gelişmiş olduğunu kaydetmek gerekir. Müşteri memnuniyetini, en çok satın alınan ürünü yapılan kampanyaların durumu gibi unsurların kaydedilmesi ve diğer rakip markalarla karşılaştırılması gerekir.
Düzenli olarak markanın ne kadar büyüdüğünü kontrol altına almak ve her zaman markanın güvenilirliği ile birlikte müşteri memnuniyetini ön planda tutmak gerekir.
Rakip Analizi Nasıl Yapılır?
Rakip analizi örneği incelendiğinde sosyal medya analizi üzerinden rakiplerin güçlü ve zayıf yönlerini keşfedebilmek mümkün hale gelir alınan bütün önlemlerin ne derecede uygun olduğu ve gelecekte oluşan fırsatları değerlendirebilmeyi mümkün hale getirir rekabet analizi sayesinde tehditleri belirlemek ve süreç içerisinde rakip hesabın hangi düzeyde büyüdüğünü görüntüleme mümkündür.
Rakip analizi nedir ? Rakip analizi sayesinde pek çok bilgi ve işletmenin ihtiyaç duyduğu müşteri kitlesi ön plana çıkar müşterileri iyi şekilde tanımak ve plan numaraları ona göre düzenlemek için sosyal medya uygulamaları için yapılan rakip analizlerine ihtiyaç vardır. Hedef kitle ile doğru şekilde etkileşim kurabilmek ve markayı daha fazla büyütebilmek için yine rakip analizine ihtiyaç vardır.
Rakiplerin platform üzerinde hangi düzeyde daha hızlı şekilde etkileşim içerisinde olduğu ve yapmış olduğu pazarlamalarla ne kadar ön plana çıktığı bu analiz sayesinde gözler önüne serilir. Sosyal medya yönetimi için oldukça önemli olan analiz çeşitleri arasında yerini alan rekabet analizi potansiyel müşterilere ulaşarak yaratıcı fikirlerle hesabın daha ön plana çıkması mümkün hale gelir.
Dolayısıyla hedef kitlenin doğru şekilde platform arasında diğer hedef müşterilerle etkileşim içerisinde olması söz konusu olur.
Rakip analizi tablosu düzenli olarak işlendiğinde pek çok sosyal medya mecrasında rakiplerin ne zaman aktif olduğu kimler tarafından öne çıktı ne kadar çalıştığı ve ortak projelerde ne kadar tehdit unsuru olduğu ön plana çıkar. Sosyal medya platformu üzerinde pazarlama stratejilerinin gözden geçirilmesi için rekabet analizini yapmak işletme için pek çok bilgiyi kolay şekilde ulaşabilmeyi sağlar.
Twitter Facebook ya da popülaritesinin diğer uygulamalardan daha fazla olduğu ve Instagram rakip analizi nasıl yapılır?
Sosyal medya platformlarında kullanılan rakip analizi adımları aşağıda maddeler halinde yer alır.
- Her bir platform için geçerli olan rakip analizi işletmenin doğru şekilde büyümesi için geçerli olan aktif bilgileri sağlar.
- Analiz öncesinde hangi hesapların ve işletmelerin rakip olarak belirleneceği gözden geçirilmesi gerekir işletmenin odaklanmış olduğu anahtar kelimeleri anlama motorunda aratıp rakiplerin doğru şekilde belirlenmesi mümkün olabilir.
- Ürün ya da mevcut hizmet için müşteri konumunda olan Hedef kitlenin tanımlanarak hangi koşulda etkileşime girip hangi durumlarda marka için daha iyimser olduğunu gözlemlemek gerekir.
- Kısaca sosyal medya rakip analizi yaparken bir yandan da mevcut potansiyel hedef kitlenin araştırılması gereklidir.
- Rakip analizi yaparken bir diğer husus ise rakiplerin ayrıştırılmasıdır. Rakiplerin ayrıştırılması ile birlikte sosyal medya üzerinde minimum 3 maksimum 5 marka ile rakipleşmek sürecin daha hızlı ilerlemesine yardımcı olur.
- İlerleyen adımlarda rakipler hakkında detaylı bilgi toplamak ve sosyal medya platformları üzerinde hangi hizmetlerle ön plana çıktığını öğrenmek gerekir.
- Hesabın hangi sosyal medya platformlarında aktif olup, takipçi sayısı ve büyüme hızı gibi oranları gözden geçirmek gerekir. Ayrıca mevcut hesabın karşı hesapta bulunan takipçilerini ve hedef kitlelerini incelemek gerekir.
- Rekabet ölçüm araçları kullanılarak mevcut analizi yapmak çok daha hızlı olabilir.
Sosyal medya platformunda pek çok hesap ile etkileşime girerken bir yandan da rakiplerin altında kalmamak için düzenli olarak rakip analizini oluşturmak ve tehlikeli durumlarda bir yardım planı hazırlamak gerekir.
Sosyal medya uygulaması üzerinde oluşan rekabetin düzenli olarak kontrol edilmesi aynı zamanda hesabın gelişmesi için itici bir güç olarak kullanılabilir. Rekabet aynı zamanda pek çok hesap ile etkileşim içerisinde olmayı mümkün hale getirdiğinden düzenli olarak yapılan ortak projeler yararlı olabilir. Mevcut bu projelere rakip analizi yaparak girmek ve karşı tarafın ne kadar güçlü olduğunu saptamak önceliklidir.
Hesabın gelişmesi için gerekli olan her bir adımda rakiplerin durumunu kontrol etmek ve planlamayı ona göre hazırlamak gereklidir. Aksi takdirde yapılan planlamanın karşı rakip tarafından etkisiz hale getirilmesi söz konusudur.
Bu durum sadece hesabın gelişmesi için değil dönem dönem hesaplar arasında oluşan rekabetin kontrol altına alınması için gereklidir. Özellikle yeni gelişen hesapların yapmış oldukları rakip analizi gelişmekte olan hesabın pozitif açıdan daha sağlam bir büyüme geliştirdiğini gösterir.