Genel

Kalite Kaybı Olmadan Video Boyutu Küçültme Nasıl Yapılır?

Video kalitesi; çekilen içeriklerin çözünürlük durumu, çekim yapan kameranın gelişmişlik düzeyi ve video uzunluğu gibi belirleyici etkenler sonucunda ortaya çıkan kaliteyi ifade eder. Video kalitesinin iyi olması, içeriklerin izleyicilere yansıtılması adına büyük önem arz eder.

Çekilmiş olan ve herhangi bir cihaza veya platforma yüklenecek olan videolarda kalite kaybının olması; içeriğin buğulu olarak görünmesine, netlik durumunda ciddi bir azalma yaşanmasına ve video içerisinde ses ile görüntü uyumunun olmamasına neden olacaktır. Bu tür durumları yaşamak istemeyen video kullanıcıları, kalite kaybı olmadan video boyutu küçültme nasıl yapılır? Video küçültürken kalite kaybı hangi yöntemlerle önlenir, öğrenilmelidir.

Kalite Kaybı Olmadan Video Boyutu Küçültme Yapımı Mümkün Mü?

Video içeriklerini farklı alanlara aktarmak isteyen insanlar, kalite kaybı yaşamadan aktarım yapabilirler. Videonun çekilmiş olduğu kameranın; çözünürlük derecesinin ne durumda olduğu, çekim yapan merceğin özellikleri, video süresinin ne olduğu ve videonun kayıt altına alındığı cihaz oldukça önemlidir. Bu özellikler, videonun kalitesini belirleyen ana unsurlardır ve farklı cihaza video aktarıldığı zaman; ana unsurlardan birçoğunun değiştiği fark edilir.

Değişimin olması; video üzerinde uyumun bozulmasına, video kalitesini kaldıramayan cihazın yavaşlamasına ve bazı zamanlarda donmasına neden olacaktır. Hal böyle olduğu için geliştirilen bazı araç ve teknikler, video kalite kaybını önleyecek şekildedir.

Kalite Kaybı Olmadan Video Boyutu Küçültme Yöntemleri Nelerdir?

Kalite kaybı yaşanmasını önleyerek, videonun farklı alanlara aktarımında kullanılacak teknik elemanlar ve yöntemler vardır.

Bu yöntemler ve teknik araçlar şöyledir:

  • İndirilecek uygulamalar: Bazı uygulamalar, video boyutunun küçültülmesini sağlar. Bu aşamada kalite, bazen hiç düşürülmez ve bazen de yalnızca oldukça az bir oranda düşürülür. Uygulama yöntemi kullanılarak video boyutu küçültmede, kalite aynı kalırken; videonun kapladığı cihaz hafızası, internet ortamında sergilenecek bir video olması halinde ise kullanılan internet miktarı artacaktır. Doğal olarak, videonun bir cihazdan diğerine aktarılırken kalitenin korunması sağlanırken; hafıza ve diğer kullanımlarda artışın olması gerekecektir.
  • Kullanılacak teknik elemanlar: Video kalitesinde kayıp yaşanmadan yapılacak video boyutu küçültmede, videonun aktarılacak olduğu cihaz veya ortam; videonun hazırlandığı cihaz ve ortamın özelliklerinden çok daha üst özelliklere sahip olabilir. Aktarımın gerçekleşeceği ortamın bu şekilde cihaz veya platformlara olması; video üzerinde kalite kaybının olmamasına, sorun yaşanmadan boyut küçültülmesine neden olacaktır.
  • Videonun yüklenecek olduğu alan özellikleri: Video, internet üzerinden herhangi bir alana yüklenebilir. Yüklenme gerçekleşecek olan alanın özellikler, video boyutunu küçültmeye ve bu esnada kalite kaybı yaşanmamasına neden olacak şekilde geliştirilmiş olabilir. Sonuç olarak, videonun internet üzerinden bir alana yüklenmesi isteniyorsa; ilk önce kalite kaybını önleyen bağlantıda boyut küçültülür, daha sonra farklı bir yerde paylaşılır.

Başlıca bu yöntemler, videoların boyut olarak küçültülmesinde ancak kalitenin bozulmasına imkan vermemede kullanılan yöntemlerdir.

Kalite Kaybı Olmadan Video Boyutu Küçültürken Neler Bilinmelidir?

Video boyutları; cihaz üzerinde kaplanan hafızanın, çözünürlüğün, kullanılan veri giderlerinin değişmesine neden olan ve videolar için önemli görülen bir özelliktir. Video boyutunun fazla olması, her zaman için kalitenin de fazla olması anlamına gelmez. Ancak bir videonun verimli şekilde izleyicilere aktarılması ve izleyici beğenisi alması için; donma durumlarının olmaması, video üzerinde karıncalanma veya buğulanma olmaması, kalitenin yüksek olması gerekir.

Bu nedenle mutlaka, boyut küçültülürken kalitenin de korunması sağlanmalıdır. Ayrıca, video boyutu değiştirilirken kalite korunmasını sağlamak için bazı internet siteleri; kullanıcıya ait kişisel bilgileri ve yasal olmayan şekilde para transferini isteyebilirler. Bu tür sitelerin tehlikeli olduğu unutulmamalı ve uzak durulmalıdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu