Spotify Destek

Spotify Podcast Nedir? Nasıl Yüklenir?

Spotify Podcast, dijital platformlarda yer alan, konuşma, müzik veya ses gibi yayınların dinlenebileceği bir platformdur. Spotify platformu üzerinden kullanılabilen Podcast, son dönemlerde pek çok kullanıcı tarafından tercih edilmektedir. Spotify ’da Podcast nasıl yapılır ve tüm merak edilenleri sizler için derledik.

Podcast Nedir?

Podcast Nedir?

Pod ve broadcast kelimelerinin oluşturduğu Podcast, kısaca sesli blog olarak tanımlanabilmektedir. Sesli blog içerisine kaydedilen içerikler kullanıcılara sunulmaktadır.

Spotify Podcast, yayıncılar tarafından önceden hazırlanmakta ve kaydedilmektedir. Bunun için dinleyiciler sadece önceden kaydedilmiş olan ve blog içerisine yüklenmiş olan içerikleri dinleyebilmektedirler.

Spotify ‘da Nasıl Podcast Yapılır?

Spotify Podcast yayınlamak için öncelikli olarak, bir sanatçı hesabı oluşturmanız gerekmektedir. Bunun için, Spotify for Podcasters sitesine giriş yapmalısınız. Eğer önceden kullandığınız bir Spotify hesabınız var ise; mevcut hesabınız ile de giriş işlemlerinizi başarılı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Site içerisinde yer alan “ger started” bölümünü tıklayın. Buradan kaydetmek istediğiniz Podcast için yükleme sürecini de başlatabilirsiniz. Bu bölümde oluşturmak istediğiniz podcastin süresi, içeriği veya diğer tüm bilgileri için RSS feed linkine ihtiyacınız olacaktır. Bu link sayesinde, Podcast oluşturma işleminizi de başarılı bir şekilde tamamlayabilirsiniz.

Spotify’a Nasıl Podcast Yüklenir?

Spotify Podcast yükleme için izlemeniz gereken adımlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Öncelikli olarak, Indiefy web sitesine giderek, bir hesap açın ve kaydınızı oluşturun.
  • Giriş işlemlerinizi tamamladıktan sonra sanatçı bölümüne gidin.
  • Bu bölümden “yeni sanatçı oluştur” seçeneğini tıklayın. Kendi sanatçı profilinizi buradan oluşturabilirsiniz.
  • Yeni dağıtım seçeneğine giderek, Podcast oluşturma ve yükleme adımlarını takip edebilirsiniz.
  • Onaylamanız ile birlikte oluşturmuş olduğunuz profile, kaydettiğiniz Podcast kısa sürede yüklenecektir.

Spotify’a Kimler Podcast Yükleyebilir?

Spotify Podcast yükleme işlemini, isteyen herkes yapabilir. Bunun için gerekli üyelik işlemlerinin tamamlanması ve sanatçı profilinin oluşturulması yeterli olacaktır.

Spotify Üzerinden Podcast Yayınlama Süreci

Spotify Podcast yükleme süreci oldukça basittir. Podcast yayınlamak isteyen herkes, oluşturacağı profile yükleme işlemi yapabilmektedir. Yükleme işleminizin başarılı bir şekilde tamamlanmasının ardından, Spotify, içeriğinizi kontrol edecektir.

En geç 5 iş günü içerisinde, içeriğiniz Spotify tarafından onaylandıktan sonra, profilinize yüklenmektedir. Ancak yayın süreci her zaman bu kadar uzun sürmeyebilir. Birkaç saat içerisinde de Podcast onaydan geçerek, yayınlanabilmektedir.

Ses kalitesi veya içerik ile ilgili herhangi bir sorun görülmediği takdirde hemen tüm podcastler onaydan geçmektedir. Yapılan inceleme ve değerlendirme sonrasında, yüklemiş olduğunuz Podcast yayınlanacaktır.

Spotify Podcast Sayesinde Para Kazanılır mı?

Spotify Podcast sayesinde para kazanabilirsiniz. Yapacağınız reklam anlaşmaları ve sponsorluklar sayesinde, oluşturacağınız her Podcast üzerinden gelir elde edebilirsiniz.

Ayrıca Spotify abonelerinin göndereceği bağışlar da yine kazanç elde etmenizi sağlayacaktır. Dinlenme başına da Spotify Podcast üzerinden para kazanabilirsiniz.

Podcast Yüklerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Spotify’a nasıl Podcast yüklenir sorusu kadar, dikkat edilmesi gerekenler de oldukça önemlidir. Yükleme sırasında mutlaka sesin alma ve verme kalitesini kontrol etmelisiniz. Ayrıca podcastin platforma uygun bir içerik olması da oldukça önemlidir.

Paylaşım çeşitliliği ve düzenleme seçenekleri de yükleme işlemi sırasında kontrol etmelisiniz. Podcast kaydının yükleneceği programın doğru seçilmesi de yayının kalitesi açısından önem taşımaktadır. Oluşturduğunuz podcastin, Spotify kurallarına ve politikalarına uygun olması gerekmektedir.

Kayıtların formatı, süresi, Podcast görselinin formatı, kullanacağınız bölüm başlıkları Spotify’ in belirlediği kurallara uygun olmak zorundadır. Podcast bölüm başlığının, 20 karakteri aşmaması gerekmektedir.

Oluşturacağınız RSS feed’ler mutlaka görsel içermelidir. Bununla birlikte podcastin bir bölümünün daha önceden kaydedilmiş ve yayınlanmış olması gerekmektedir. Podcast bölümlerinin 83 dakikayı aşmaması da yine dikkat edilmesi gereke noktalardan biridir.

Görsellerin JPEG veya PNG formatında olması, (1:1) kare oranında olması gerekmektedir. Sağladığınız kriterlerin eksiksiz olması durumunda Spotify Podcast yayınlama aşamasına geçebilirsiniz.

Podcast Nasıl İndirilir?

Podcast Nasıl İndirilir?

Spotify Podcast indirmek için, Spotify Podcaster platformuna giriş yapın. Sitede yer alan ”get started” seçeneğini tıklayın. Bu bölümden ülke, Podcast kategorisi ve dil seçeneklerini dilediğiniz gibi tercih ederek, onaylayabilirsiniz.

Podcast indirme işlemini tamamlamak için, Spotify platformuna giriş yapın. Onaylama işleminiz ile birlikte Podcast indirme işleminiz başarılı bir şekilde tamamlanmış olacaktır.

Sık Sorulan Sorular

İnternet Kullanmadan Nasıl Podcast Dinlerim?

İnternetiniz olmadan da Podcast dinleyebilirsiniz. Ancak internetsiz Podcast dinlemek için öncelikli olarak, podcasti indirmeniz gerekmektedir. İndirme işleminin ardından internet bağlantınız olmasa da dinlemeye devam edebilirsiniz.

Spotify Premium Olmadan Podcast İndirilir mi?

Spotify Premium ile sadece podcastler değil, albümleri, müzikleri veya çalma listelerini de indirebilirsiniz. Ancak Spotify ücretsiz sürümü için podcastleri indirmenize izin verilmektedir.

Podcast Kaç dk Sürer?

Bir Podcast ortalama olarak 20 ile 60 dakika sürebilmektedir. Bu süreler Podcast için en ideal süre olarak bilinmektedir. Çok uzun veya çok kısa podcastler pek önerilmemekte ve tercih edilmemektedir.

Spotify Podcast Bedava mı?

Spotify Podcast bedavadır. Diğer platformlar üzerinden yayınlanan podcastler de ücretsizdir. Ancak Podcast dinlemek için, internet bağlantınızın olması gerekmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu